top of page
kznEb43jZacdV4NNVJoQgK.jpg
חומרים קשים

אוצר: יקיר שגב

אוסנת יהלי-סרבגילי  אילנה דותן

 

בתערוכתן הזוגית של אוסנת יהלי־סרבגילי ואילנה דותן מוצגות עבודות מופת של ייצוגים ריאליסטים לעילא ולעילא, המורכבות מחומרים קשים; קשים למגע, קשים לציור, קשים להכלה. האמניות סורקות בטכניקות וירטואוזיות - כבאוטופסיה לאחר המוות - את מרכיבי חיינו הפוסטמודרניים, תוך שהן מתמודדות באומץ ובפיכחון עם החומרים הקשים שהם מורכבים מהם, ועם שרידי החורבות והתקוות שהותיר המודרניזם באמנות ובחיים.

_Y5A6690-2-2.jpg
גרינוולד פינת רוטשילד - בטרקלין האמנות בעלמא

אוצר: רון ברטוש

יהלי-סרבגילי מקודדת מחדש את הצופן האסתטי של הבית ומעמתת את אסתטיקת העבר המובחנת שלו עם סגנון עיצובי מלאכותי, שגור, וכזה המשווק כ"יוקרתי"

_J5A1822-מוקטן .jpg
מרימים את השאלטר - בזל

אוצרת: מיטל מנור

עיריית תל אביב-יפו יזמה תערוכת שוטטות "מרימים את השאלטר 2" במתחם בזל- אמנים, תושבי שכונת בזל והאזור מתארחים בעסקים המקומיים.

_DSC5630-s.tif
מראית עין / גלרית מאיה

בעבודה הנוכחית ממשיכה יהלי-סרבגילי את סדרת העבודות הקודמת שלה "משכן" שעסקה בייצוג חללי הביניים של משכן כנסת ישראל וכמו מביאה את הרעיונות האסתטיים והביקורתיים שלה למסקנתם האמנותית המתבקשת. העניין בחללים הריקים ובשיש המלאכותי הזר המייצר מופעים של עושר מזויף ותרבותיות קנויה צועד אל התפר של בין ייצוג להיות. כיוון ש יהלי-סרבגילי מחפה את הקיר כולו בציוריי trompe l'oeil של שיש והופכת את הקיר לדבר שאותו הציור מייצג. בקיר הצדדי מוצג ציור שמן של נוף רמת הגולן שעובד כאן כשחקן method acting , שמשחק בתפקיד "ציור נוף" ואינו מייצג את הנוף אלא את ציורי הנוף מסוגו התלויים במקומות כאלו. יהלי-סרבגילי משחקת כאן על הדיסוננס בין המראה האירופי של הנוף לבין מה שידוע לנו עליו: הבזלת, המוקשים, הבסיסים הסוריים הנטושים וכו'. בכך ממשיך הנוף את ההיגיון של השיש: מראית עין של יוקרה שאינה אלא זה בלבד: מראית עין. ישנו רעיון המופיע אצל היידגר בדבר יצירת האמנות כגילוי של מה שהמבט היומיומי והחיים בין הדברים מסתיר. כל הדברים כביכול נסוגים מאתנו ואינם חדירים למבטנו, ואילו באמנות נחשפת דבריותם של הדברים. היידגר כותב: "במעשה האמנות פועלת התרחשות של האמת בתנאי שבמעשה מתרחשת פתיחת הפתח של היש אל היותו מה שהוא וכמות שהוא... במעשה האמנות האמת של היש מתקינה את עצמה במעשה" ) 1( במילים פשוטות ניתן לומר שאנחנו עוברים ליד לוחות השיש הקרים האלו באולמות הגדולים, בחללי ניהול ההמונים הרחבים, בלוביים של בנייני משרדים ובנקים והם נראים לנו טבעיים, שקופים. ואילו מעשה ההזרה של הכנסתם כציור לגלריה מגלה, לא רק את הרבדים האידאולוגיים הסמויים )שיש הוא אירופה, שיש הוא יוקרה וכו'( אלא את גופו הדברי של השיש, היותו לוח מצבה כבד קר וריק. עבודה זו, שבה הציור הוא הגלריה, והחלל יצא מהציור ובלע את הצופה מסמן קו תפר שמעסיק את יהלי-סרבגילי עוד מימיה בבצלאל כשכסטודנטית ריצפה מחדש את אחת מגלריות בצלאל בבלטות ארץ ישראליות קלאסיות, כחיפוי על הרצפה מקורית. וכו איכר שלא ידע מעולם מהי צורת השטח שאותו הוא מעבד מזה דורות עד שלא בא האמן כריסטו וכיסה אותו בבד וורוד, כך הרצפה בבצלאל והקיר כעת ה"מאיה", משקפים את הסנטימנט העתיק שעל פיו לא הדגל עושה את הדגל, אלא הרוח עושה את הדגל.
יונתן הירשפלד

003_DSC0106_small.jpg
משכן / בית האמנים ירושלים

סדרת ציורי תפנימים (interiors) מכנסת ישראל. אלא שהאמנית, המרבה לצייר מרחבי ביניים שבין הציבורי לפרטי - כניסות למבני מגורים, לובי של סניפי בנק, עציצי ענק המשמשים לנוי וכדומה - אינה פונה למרחבים הייצוגים של הכנסת כמו המליאה, חדר הממשלה או טרקלין שאגאל, אלא למרחבים הפונקציונליים של המבנה: מאות מטרים מרובעים של בנייה אחידה וגנרית, שעל אף משניותם מפגינים חומריות עשירה ושפה עיצובית מהודרת של רצפות שיש אלגנטיות, חיפויי עץ ממורקים, מעקות מוזהבים ושאר פרטים המשדרים יוקרה וכוח. יהלי-סברגילי, העובדת בפורמט גדול, מכוננת בציורים זירות מינימליסטיות מאופקות שנדגמו ממסדרונות המשכן. בהיעדר התרחשות נרטיבית, הדרמה מזדקקת דווקא מתוך השקט ומהניקיון העולה מהם, כמו מעצם הבחירה להציג פריימים שכאילו נגדעו מרצף אדריכלי שלם – כעין קלוז-אפ קולנועי מושהה. היעדרה של נוכחות אנושית מגביר בתורו את המתח השורר בדימוי ומזכה אותו בתחושת ניכור. במידת-מה, את שיא הדרמה מספקת החומריות האופיינית לחללים הללו, המתורגמת במיומנות על ידי נגיעות ציוריות המממשת את מלוא הפוטנציאל הטמון בעושר החומרי: משטחי השיש, פורניר העץ, הזכוכיות, הצבע המסייד את הקירות – כל אלה בוהקים כל כך עד שהם משקפים את סביבתם. האמנית מפליאה לעשות במלאכת הציור שלה, עד שהדימוי המצויר נדמה כגילום משופר אך מלאכותי לעילא של הרפרנס המציאותי. אך המגע ההיפר-ריאליסטי מתעתע, שכן הנראות הריאליסטית היא תוצר מכוון של פעולות מהונדסות: הקומפוזיציות המסוגננות מתבססות למעשה על תצלומים שעברו עיבוד דיגיטלי – תהליך הכנה המתקשר ליצירה גרפית יותר משל ציור פיגורטיבי. כך הנמיכה האמנית את נקודת המבט (כדי לייצר האדרה), ניקתה את התצלומים מ"רעשי רקע" (כדי להעצים את תחושת הריק), והוסיפה אפקטים של תאורה (כדי לחדד את עושר הטקסטורות). העבודות אינן עוד ייצוג נאמן של המציאות אלא הקצנה של הקיים, כעין תגובה אירונית לאסתטיקה הממלכתית-מהודרת הנקשרת למבני ציבור – ובפרט לכנסת ישראל, כמבנה ציבור ראשון במעלה. 

סאלי הפטל נוה, מרץ 2019

bottom of page